Παιγνιοθεραπεία

Παιγνιοθεραπεία

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια εξειδικευμένη μορφή ψυχοθεραπείας όπου το παιχνίδι θεωρείται το κύριο μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και σκέψεων ενός παιδιού.

Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες που βιώνει στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον  με έναν τρόπο που είναι φυσικός και οικείος σε αυτό.

Ο ψυχολόγος  δημιουργεί ένα ασφαλές, μη κατευθυντικό και μη επικριτικό περιβάλλον όπου το παιδί αισθάνεται άνετα και δεν δυσκολεύεται να μιλήσει και να εκφραστεί μέσω του παιχνιδιού.

Η παιγνιοθεραπεία περιλαμβάνει:

  • Ελεύθερο παιχνίδι: Στις συνεδρίες παιγνιοθεραπείας, το παιδί έχει την ευκαιρία να παίξει με διάφορα υλικά, όπως παιχνίδια, φιγούρες, κουκλάκια, παζλ,  μπλοκ κατασκευών, ζωγραφική,  χρώματα, άμμος, πηλός κλπ. Ο θεραπευτής παρατηρεί και αλληλοεπιδρά με το παιδί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
  • Συμβολικό παιχνίδι: Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί μπορεί να αναπαραστήσει καταστάσεις, σχέσεις και συναισθήματα που το απασχολούν. Αυτό επιτρέπει στον θεραπευτή να κατανοήσει καλύτερα τις εμπειρίες και τις προκλήσεις του παιδιού.
  • Επεξεργασία συναισθημάτων: Ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το παιδί να επεξεργαστεί συναισθήματα  όπως το άγχος, η θλίψη, ο θυμός, η χαρά, η λύπη, οι σχέσεις με άλλα παιδιά ή ενήλικες, οι αλλαγές στην οικογένεια (όπως διαζύγιο ή απώλεια), και άλλα.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί μπορεί να αναπτύξει κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων.

Οι συνεδρίες παιγνιοθεραπείας είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικές για το παιδί, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν σημαντική ψυχολογική υποστήριξη και το βοηθούν να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε δυσκολίες έχει και να περάσει στην εφηβεία με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ωριμότητα.